Kevad. Vahel kui metsa ei jõua… võib niisama tagahoovi või rõdule kolida oma köögi. Aga mida süüa teha siis? Toit mida mina teen i-gal varakevadel. Risoto Primavera, mu lemmik. Risototegu on mul unepealt selge, kinnisilmi ja pea peal seistes, vasaku käega teen ära. Räägin siis teile ka, sest see on lihtsalt nii hea;)
Vaja läheb:
suur sibul
3 küüslauguküünt
praadimiseks oliiviõli
kevadisi rohelisi aedvilju, spargel on muidugi kõikse parem, zuccini, türgi oad, suhkruherned, spinat
500 g risottoriisi
klaas valget veini
1 liiter puljongit, kuubik sobib ka
100-150 g riivitud kõvajuustu, natuke võiks jääda ka hiljem peale raputamiseks
lahke tükk külma võid
suur punt peterselli
soola-pipart
Kuumuta potis õli. Prae sibul aeglaselt klaasjaks, lisa küüslauk. Teisel pannil prae kiirelt-kiirelt aedviljad, maitsesta neid pisut soolaga ja jäta ootama. See on minu nipp, ma neid kohe potti ei pane, tahaks et jääksid ikka värsked ja krõmpsud.
Lisa riis sibulale, prae läbipaistvaks. Risoto tegemisel on segamine väga oluline. Ära kuskile mine, valva ja sega koguaeg, hoole ja armastusega. Kalla sisse valge vein, sega ja lase aurustuda, riisi sisse imenduda. Hakka lisama puljongit. Tasahaaval, nii et see riisi katab, sega. Lisa veel ja sega. Tasakesi. Kui riis hakkab juba peaegu valmis saama (tegelikult võiks risotto ikka jääda pisut al dente, mõnusalt krõmps). Siis lisa kõik aedviljad, spinat, riivitud juust, külm või ja hakitud petersell. Risoto ei tohi jääda kuiv, vedelikku tuleb lahkesti peale kallata. Keera tuli ära ja kata pott kaanega. Oota vähemalt 5 minutit, kõik sulab ja maitsestub. Ja nüüd, sööma!.
Risottot võiks süüa kohe! Suu jookseb juba vett, mõnus.
Ja roheline, see on olnud minu lemmik värv lapsest saati, kõikides oma toonides.